Προ-παραγωγή Video: Η απόλυτη λίστα κανόνων (για νέους παραγωγούς)! – Part 2
10/03/2020
typologies_gr
*NEA!* Επιδότηση από το ΕΚΟΜΕ για τη σειρά ντοκιμαντέρ “Αλέξανδρος και Δημήτριος Υψηλάντης”
12/04/2021

Οι 10 εντολές για την ασφάλεια των κινηματογραφικών συνεργείων (Covid-19 edition)!

aljazeera.com

Η βιομηχανία του κινηματογράφου, όπως και πολλοί άλλοι ισχυροί κλάδοι της οικονομίας παγκοσμίως, περνούν τη δική τους κρίση τον καιρό της πανδημίας του Covid-19. Με δεκάδες παραγωγές σε αναστολή, με κινηματογράφους κλειστούς και πολλούς επαγγελματίες του κλάδου σε αδράνεια οι χρηματικές απώλειες πολλές και η αβεβαιότητα ακόμη μεγαλύτερη. Όσο τα συνδικάτα του κλάδου πιέζουν τις κυβερνήσεις για μέτρα ελάφρυνσης του οπτικοακουστικού τομέα κι όσο τα διεθνή δίκτυα προειδοποιούν για τα αποτελέσματα της υγειονομικής - και όχι μόνο- κρίσης, το έδαφος για την ομαλότερη επιστροφή στην κανονικότητα προετοιμάζεται ήδη από τους αρμόδιους φορείς.

Η πρώτη επίσημη πρόταση με τα νέα μέτρα για την πρόληψη και την ασφάλεια των κινηματογραφικών συνεργείων έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Κινηματογραφική Βιομηχανία σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κέντρων Κινηματογράφου (eufcn). Το εκτενές κείμενο περιλαμβάνει 10 θέσεις, όπου αναλύεται λεπτομερώς το νέο υγειονομικό καθεστώς που οφείλει να ακολουθεί κάθε οπτικοακουστική παραγωγή σε όλα τα στάδιά της για την προστασία των εργαζομένων.

Οι νέες προτεινόμενες πρακτικές συντάχτηκαν "έξυπνα", ώστε να συμπεριλαμβάνουν όλα τα στάδια της παραγωγής και όλους τους συνεργαζόμενους κλάδους. Παράλληλα τα 10 κεφάλαια της πρότασης προμοτάρονται ως οι 10 εντολές για την ασφάλεια των κινηματογραφικών συνεργείων. Η αναλογία με τις εντολές στις πλάκες του Μωυσή κρίνεται αρκετά εύστοχη, καθώς τα μέτρα αναμένεται να αποτελέσουν τη νέα θρησκεία για τις οπτικοακουστικές παραγωγές, με τη μόνη διαφορά ότι η υγεία και η ευημερία μας βρίσκονται αυτή τη φορά στα χέρια μας!

Όπως προειδοποιεί και στην εισαγωγή της η νέα οδηγία, η πρόληψη είναι το σημαντικότερο μέτρο για την εξασφάλιση της ομαλής αποπεράτωσης κάθε οπτικοακουστικής παραγωγής, καθώς η θεραπεία του Covid-10 είναι μία ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και 6 εβδομάδες, θέτοντας σε κίνδυνο το κάθε οπτικοακουστικό έργο με χρονική αναβολή που μπορεί να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό και πρόβλεψη. Ίσως τα μέτρα που καλούνται να λάβουν οι παραγωγοί να τους αναγκάσουν να βάλουν λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ωστόσο το κόστος της διακοπής των γυρισμάτων στην περίπτωση μόλυνσης θα είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο και ίσως αποδειχτεί ακόμη και ολέθριο για μικρότερες επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού κλάδου.

Οι βασικοί κανόνες ασφαλείας για τα κινηματογραφικά συνεργεία, οι νέες 10 εντολές την εποχή του κορονοϊού συνιστούν την προσπάθεια των αρμόδιων φορέων να επαναφέρουν τις δραστηριότητες της βιομηχανίας του κινηματογράφου στην κανονικότητά τους το συντομότερο δυνατό. Εμείς από την πλευρά μας συνιστούμε σύνεση και υπευθυνότητα σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου κι ευχόμαστε να ξανακούσουμε σύντομα το μαγικό σύνθημα "Πάμε".

Share this: